Hjælp dit kæledyr godt igennem kløen
Allergi beskrives bedst som en overreaktion af vores immunsystem på ting, der normalt ikke ville give reaktion og som ikke er skadelige. Et allergen er en substans, der fremkalder en allergisk reaktion.
Ved atopisk dermatitis udvikler hunden allergi over for allergener, der optages i kroppen gennem huden, luftveje eller fordøjelsessystemet. Denne form for allergi kan være arvelig og dyret vil være allergisk hele livet.
Allergitest foretages på dyr, hvor alle symptomer tyder i retning af allergi. Dette gøres i dag på Skjern Dyrehospital ved at udtage en blodprøve.
Blodprøven videresendes til et autoriseret laboratorium, hvor man med moderne teknologi kan finde frem til de ting dyret reagerer allergisk overfor. Der vurderes efterfølgende om dyret skal hyposensibiliseres.
Atopisk Dermatitis
De første symptomer på allergi starter omkring 1-2 års alderen, men kan også ses allerede ved 5-6 måneders alderen. Det vil typisk være kløe i ørerne, kløe ved poter, i armhuler og i lysken, uden at der er synlige forandringer i huden. Med tiden kan der komme kradsemærker, slid i pelsen, områder hvor huden er fortykket og mørkpigmentering samt hårtab.
Ofte vil der ses infektioner i huden med bakterier og overvækst af gærsvampe, der kræver behandling, da både bakterier og gærsvampe kan forværre kløen.
Hyposensibilisering
Ved en allergitest kan man se, om hunde med atopisk dermatitis reagerer på visse allergener. Man bruger allergitesten i forbindelse med behandling af den allergiske hund.
En allergitest laves ud fra en blodprøve , hvor der måles på blodets IgE antistoffer mod forskellige allergener.
Hvis de allergener hunden reagerer på findes i dens omgivelser, f.eks. husstøvmider, kan man forsøge at undgå allergenerne og derved mindske generne for dyret – dette er dog i mange tilfælde umuligt. Det er i disse tilfælde behandling er nødvendigt.
Hyposensibilisering udføres med små indsprøjtninger, der er let at gøre i hjemmet ellers vil vi gerne hjælpe.
Der gives en stadig stærkere opløsning af det hunden eller katten ikke kan tåle for at vænne kroppen til ikke at reagere på de stoffer som dyret oprindeligt var allergisk overfor.
Ligesom hos mennesker er det ikke alle dyr der bliver raske, men flertallet af hunde kan få deres problemer afhjulpet.
Støtte behandling til den allergiske patient
Vask: Når man har en allergisk hund, er det ofte vigtigt, at hunden bliver vasket jævnligt. Ved vask, fjernes de allergener, der er bundet i pelsen og på overfladen af huden. Der findes forskellige specielle shampooer, der er gode til at vaske din allergiske hund med. Spørg os, så vi sammen kan finde den bedste.
Medicin: Hvis hyposensibilisering ikke har nok effekt, kan behandlingen kombineres med symptomdæmpende medicin eller kosttilskud
Loppekontrol: Ved en allergisk hund er dette vigtig. Er en hund først allergisk, har den større risiko for at udvikle loppeallergi. Det anbefales at behandle regelmæssigt med et produkt, der slår voksne lopper på hunden ihjel. Spørg gerne, så vi kan hjælpe din hund bedst muligt med det rette middel.
Foder: Det anbefales at hunde med allergi fodres med et lavallergent specialfoder, da de samtidig kan have en fødemiddelreaktion. Spørg gerne, hvad vi vil anbefale.
Symptomerne på fødemiddelreaktion, svarer til symptomerne på atopisk dermatitis, men de kan forværres ved en fødemiddelreaktion. Man kan sideløbende se opkast, diarré og luft i maven. Hunden fodres i 8-12 uger eller længere med specialfoder, uden andre former for godbidder eller tilskud. Hvis der i løbet af testperioden ses bedring, skiftes tilbage til normalt foder i 1-2 uger. Vender symptomerne tilbage, har foderet en betydning og man må fortsætte med specialfoderet.