Tilbageholdte mælketænder/ for mange tænder

Der bør som udgangspunkt aldrig være to tænder på én tandplads, og hvis det sker, er der behov for nærmere undersøgelse. Overtallige tænder kan være resultatet af tilbageholdte mælketænder, ekstratænder eller dobbelttænder.

Normalt falder mælketænderne ud af sig selv, men hvis den blivende tand begynder at vise sig, uden at mælketanden er faldet ud, er det vigtigt at tage kontakt til sin dyrlæge for at få det undersøgt.

Det er vigtigt, at man ikke selv forsøger at hjælpe en tilbageholdt mælketand ud; mælketænder har meget lange og tynde rødder og er meget skrøbelige – de kan derfor let knække, hvis man rokker med dem,  hvorved man kan efterlade knækkede rodstumper i kæben, der kan udvikle sig til tandbylder og skade den blivende tand. Gør man ikke noget ved en tilbageholdt mælketand, vil den ”optage” kæbeplads for den blivende tand, der derfor kan komme til at sidde forkert, hvilket kan resultere i permanent fejlbid. Samtidig vil en tilbageholdt mælketand ofte sidde meget tæt op ad den blivende tand. Mellem tænderne kan der samles gamle madrester, pels osv., som kan give forøget risiko for tandkødsbetændelse, tandsten og parodontose i området. Derfor bør tilbageholdte mælketænder trækkes ud.

Overtallige tænder kan også forekomme ved ekstra anlæg for normale blivende tænder. Om det giver anledning til problemer kommer an på, om der er ”kæbeplads” til den normale ekstra tand; som med tilbageholdte mælketænder vil en ekstra blivende tand kunne give anledning til fejlstillede tænder og fejlbid eller forøget risiko for tandkødsbetændelse og parodontose.

"Dobbelttænder” med delt eller ekstra krone (altså den umiddelbart synlige del af tanden) kan ligne ekstratænder og kan ligeledes optage mere kæbeplads end normale tænder.
Om ekstra- eller dobbelttænder kræver behandling som f.eks. tandudtræk og retning af fejlstillede tænder eller blot giver anledning til forebyggende tiltag, er en vurderingssag fra tilfælde til tilfælde.

Vidste du... At hunde med fuldt tandsæt har 42 blivende tænder og katte 30?

Vidste du….. At vi hos Skjern Dyrehospital har dyrlæger og en veterinærsygeplejersker med specialuddannelse i tandbehandling. Vi holder os hele tiden opdateret på tandområdet via kurser.