Herpesvirus hos hund
Herpesinfektion er en virusinfektion hos hunde. Infektionen er alvorlig især for nyfødte hvalpe, hvor den ofte er dødelig. Hos voksne hunde kan den give en mindre infektion i øjne, luftveje og i kønsvejene. Nogle hunde kan være raske smittebære og har aldrig haft symptomer på virussen.
Hvis din én gang er blevet smittet med herpes, vil virussen altid være at finde i kroppen. Virus vil som hos mennesker med herpes (forkølelsessår), have latente (hvile) perioder og perioder, hvor den er aktiv. I den aktive fase, vil smitte kunne videregives.
Smitte overføres via parring, spyt og tåreflåd, samt fra den drægtige tæve til de ufødte hvalpe.
Hvis en tæve smittes med herpesvirus inden hun bliver drægtig, vil hun danne antistoffer, der overføres til de kommende hvalpe. Hvalpe der får overført antistoffer vil sjældent få symptomer på herpesvirus. Problemet er størst, hvis tæven smittes, mens hun er drægtig. Herved kan smitten overføres til de ufødte hvalpe, hvilket ofte medføre en senabort eller tidlig hvalpedød (fading puppy syndrome), hvor hvalpene typisk vil dø inden for de første par dage (uger) efter fødslen.
Tæver der har været smittet tidligere kan få kuld med syge hvalpe og have svært ved at blive drægtige.
Desværre kendes ikke forekomsten af herpesvirus blandt danske hunde og virus kan ramme alle hunderacer.
Symptomer på herpesvirus
Voksne hunde:
- Mild luftvejsinfektion, hoste og flåd fra næsen
- Små røde prikker i kønsvejene og på kønsorganerne
Hvalpe:
- Manglende lyst til at die
- Urolige hvalpe, der klynker meget, nogle vil ligefrem skrige
- Nedstemte hvalpe
- Blødninger eller blærer i slimhinderne i f.eks. munden
- Kramper
- Død inden få de første timer/dage efter fødslen
Diagnose
Oftest opstår mistanken på herpesvirus som følge høj dødelighed blandt et nyfødt hvalpekuld.
Hvis diagnosen skal stilles, kan man sende hvalpene ind til undersøgelse på et laboratorie. Hos de voksne hunde kan der tages en blodprøve for antistoffer for herpesvirus. Her vil der typisk blive taget en blodprøve med det samme symptomerne starter og endnu en blodprøve ca. 3 uger senere til sammenligning. Hvis hunden er smittet med herpesvirus, vil man på den sidste prøve kunne se en stigning i antistofferne.
Behandling
Der findes ikke en decideret behandling mod herpesvirus, men forebyggende kan man vaccinere tæver før og efter parring. Dette gøres for at opnå en aktiv immunisering af tæven og dermed en passiv immunisering af hvalpene.
Vaccinen gives over 2 gange. Den første vaccine gives i perioden fra start af løbetiden til senest 10 dage efter parring. Den anden vaccine gives 1-2 uger før forventet fødsel. Mange avlere vælger at få tæven scannet før evt. anden vaccine gives, for at være sikre på, at tæven er drægtig.
Begge vaccinerne skal gives i forbindelse med hver drægtighed.
Planlægger du hvalpe? Ring og bestil tid på 97 35 13 00 til din tæves Herpesvacciner.